LAPSUS
Τηλέφωνο επικοινωνίας/ραντεβού: 210 800 2029
  • Τευχη
    • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ '18
    • Hors série
    • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ '17
    • ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ '16
    • ΙΟΥΝΙΟΣ '16
    • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ '15
  • ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΑΡΘΡΑ

Οιδίπους από την Μυθολογία στην Ψυχανάλυση

9/21/2018

Comments

 

από τη Δάφνη Παπανικολάου

Picture
​O Freud ασχολούμενος με το ασυνείδητο, διαπίτωσε ότι είναι ένας χώρος μη αποδεχτός και βίαια ενεργός για τον κάθε ενα, αποτελούμενος κυρίως από απωθήσεις της παιδικής σεξουαλικότητας. Ο ίδιος διέκρινε ότι για να κατανοήσουµε την παιδική σεξουαλικότητα δηλαδή  τις επιθυµίες, την περιέργεια και τις αγωνίες των παιδιών σχετικά µε τη σεξουαλική ζωή, δεν επαρκεί µόνο η ιατρική- ανατοµική γνώση αλλά χρειάζεται καταρχήν να εξοικειωθούµε µε την ιστορία των πολιτισµών, την ψυχολογία των θρησκειών ,τη λογοτεχνία και τη µυθολογία. Έτσι το έργο του Freud είναι κατεξοχήν ανθρωπολογικό. Από ψυχαναλυτικής σκοπιάς ο µύθος είναι µια αφήγηση η οποία συµπυκνώνει ένα βαθύ νόηµα διαφορετικό από το προφανές. Δηλαδή ένα είδος σκέψης η οποία διχοτοµείται από την πραγµατικότητα και διέπεται από την αρχή της ηδονής γι' αυτό και θεωρείται ανάλογη με την ονειρική διαδικασία η οπόια επίσης διέπεται από την αρχή της ειδονής και αποκαλύπτει απωθημένες σεξουαλικές επιθυμίες . Στο έργο των αρχαίων τραγικών συγγραφέων βλέπουμε επίσης να αναδεικνύονται οι επιθυμίες οι οπόιες αν και απωθηµένες υπάρχουν πάντα µέσα µας. Αφού µύθος και όνειρο είναι από δοµικής πλευράς ανάλογα τότε στο µύθο γυρεύουµε-όπως και στο όνειρο- ένα αλληγορικό συµβολικό νόηµα, ένα λανθάνον µεταφορικό περιεχόµενο.
Mε αυτήν την έννοια ο µύθος είναι ένα αίνιγµα και αυτοί που τον παρακολουθούν πρέπει ν’ αναλάβουν µόνοι τους να κατανοήσουν όσα δεν είναι εκφρασµένα, όσα δεν αναφέρονται µε σαφή τρόπο όπως ακριβώς κάνει το παιδί-θεατής μέσα στα καθημερινά τεκτενόμενα της οικογένειάς του.


Read More
Comments

Τα φύλα μέσα στη συνεδρία: Η γυναίκα αναλύτρια

9/21/2018

Comments

 

από τη Λήδα Μπήτρου

Picture
Η Ψυχανάλυση από τη θεμελίωση της στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σχετικά πρόσφατα που ο αριθμός των γυναικών που εκπαιδευόνται ως ψυχαναλύτριες αυξήθηκε ραγδαία τίνοντας μάλλον να ξεπεράσει εκείνον των ανδρών στα περισσότερα ψυχαναλυτικά ινστιτούτα διεθνώς[1], υπήρξε ένας ανδροκρατούμενος επιστημονικός χώρος τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παραγωγής θεωρητικού συγγραφικού έργου. Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς οι δύο τομείς είναι αλληλοεξαρτώμενοι αφού στην Ψυχανάλυση οι θεωρητικοποιήσεις προκύπτουν κυρίως από τα όσα εξελίσσονται στο κλινικό πεδίο, η στερεοτυπική εικόνα του αναλυτικού ζεύγους που εδραιώθηκε ως δεσπόζουσα αναπαράσταση στην κοινή συνείδηση αλλά και ως πρότυπο στα θεωρητικά κείμενα που ασχολούνταν με το θέμα της αναλυτικής σχέσης, αφορούσε ή βασιζόταν για αρκετές δεκαετίες στο ζεύγος του άνδρα αναλυτή και της γυναίκας αναλυόμενης.


Read More
Comments

Γυναικεία σεξουαλικότητα

9/21/2018

Comments

 

από τη Μάγδα Χατζηδημήτρη

Picture
Στα Τρία Δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας ο Freud (1905) παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του για τη θηλυκότητα, και αναφέρεται στην ύπαρξη ως την εφηβεία, ενός σεξουαλικού μονισμού και στα δύο φύλα. Τόσο το μικρό αγόρι, όσο και το μικρό κορίτσι θεωρούν ότι το μόνο όργανο που υπάρχει είναι το ανδρικό γεννητικό όργανο: το πέος για το αγόρι και το αντίστοιχο του στο κορίτσι, η κλειτορίδα: “Η σεξουαλικότητα των μικρών κοριτσιών έχει ένα χαρακτήρα κυρίως ανδρικό.” Ωστόσο έρχεται η στιγμή- γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών- όπου το αγόρι θα αντιληφθεί ότι τα κορίτσια δεν είναι όπως αυτό, ότι δεν κατέχουν πέος, ενώ το κορίτσι θα αντιληφθεί ότι του λείπει κάτι. Το αγόρι θα τρομάξει διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν όντα χωρίς πέος και θα ερμηνεύσει αυτή την απουσία ως ευνουχισμό και θα φοβηθεί το ενδεχόμενο να του συμβεί το ίδιο. Το κοριτσάκι θα σκεφτεί επίσης ότι ευνουχίστηκε και θα έχει την επιθυμία να είναι αγόρι. Ο Freud θέτει στα Τρία Δοκίμια την ύπαρξη του άγχους ευνουχισμού και στα δύο φύλα και του φθόνου του πέους στα κορίτσια.


Read More
Comments

Ρίζες της ψυχικής αμφιφυλίας και πρωτογενής θηλυκότητα

9/21/2018

Comments

 

από τον Στέλιο Μακρή

Picture
​Η έννοια της συμπληρωματικότητας των αντιθέτων, αντλεί την αδιαφιλονίκητη οντότητά της από τη μετωνυμία των φυσικών φαινομένων στην αρχαιότητα (π.χ. ήλιος/μέρα-φεγγάρι/νύχτα) που έθρεψε ηθικολογικές αντιστίξεις στα θρησκευτικά συστήματα, και αργότερα επιστεγάστηκε από τις επιστήμες (θετικές/αρνητικές ηλεκτρικές φόρτισεις – γλωσσολογική εννοιολογία –– ενορμήσεις ζωής και θανάτου στην ψυχανάλυση με την έννοια της συμπληρωματικότητας και όχι της αντίθεσης). Ο διαχωρισμός των αντιθέτων μέσα από το πρίσμα της αδιαμφισβήτητης συνύπαρξής τους, εμποδίζει την αντίληψη ενός καλού χωρίς το κακό, της αγάπης χωρίς το μίσος, του περιέχοντος χωρίς το περιεχόμενο, του θηλυκού χωρίς το αρσενικό από το οποίο διαφοροποιείται αλλά με το οποίο συμπληρώνεται. Στο συμπόσιο του Πλάτωνα ο Αριστοφάνης περιγράφει τον πλατωνικό μύθο των δίφυλων όντων που ο Δίας χώρισε για να τιμωρήσει την παντοδυναμία τους, ορίζοντας το πεπρωμένο της αέναης αναζήτησης του άλλου τους μισού. Τα δύο που συναρθρώνονται στο ένα, το ‘‘έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν’’, είναι μια οικουμενική ιδέα που συναντούμε και στην τέχνη, από την πρωτογενώς αμφίφυλη Seraphita του Balzac, ως τις ανδρόγυνες μορφές της pop κουλτούρας, όπως ο Prince ή o David Bowie, με την εικόνα του κατέχοντος και τα δύο φύλα υποκειμένου. 


Read More
Comments

Εφηβική και νεανική σεξουαλικότητα: Ο δύσκολος δρόμος προς την ωρίμανση

9/21/2018

Comments

 

από τη Λήδα Σεμιδαλά

Picture
​Μιλώντας για σεξουαλικότητα το μυαλό μας πάει κατά κύριο λόγο στην γενετήσια  πράξη μεταξύ ενηλίκων. Στην πραγματικότητα, όμως, η σεξουαλικότητα αφορά και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες, αλλά και μια σειρά διεγέρσεων και δραστηριοτήτων που χρονολογούνται ήδη από τη βρεφική ηλικία.
Η σεξουαλικότητα ενυπάρχει στο άτομο από τη γέννησή του και ενδείξεις αυτής μπορούμε να δούμε στη στύση του βρέφους, στην ενασχόληση με τα κόπρανα του νηπίου, στις ρομαντικές επιθυμίες του μικρού παιδιού, στις ονειρώξεις. Ωστόσο, αυτή η σεξουαλικότητα έχει ποιότητα πολύ διαφορετική από εκείνη του ενήλικα. Στην παιδική ηλικία είναι που μπαίνουν οι βάσεις που καθορίζουν στη συνέχεια την ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, την ανάπτυξη του χαρακτήρα, καθώς και το αν θα αναπτυχθούν κλινικά συμπτώματα κυρίως μετά την περίοδο της εφηβείας. 


Read More
Comments

Ο ασθενής χρήστης κάνναβης στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή (α’ μέρος)

11/15/2017

Comments

 
Picture
Ο πρώτος μου ψυχαναλυτής, ο οποίος ετύγχανε και κλινικός ψυχίατρος με μακρά και επιτυχημένη πορεία σε κλινικές του εξωτερικού και της Ελλάδας όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με εξαρτήσεις, όταν επρόκειτο να ξεκινήσει μία θεραπεία στο ιδιωτικό του γραφείο, μετά την παρουσίαση των βασικών όρων του θεραπευτικού πλαισίου[1] συνήθιζε να λέει στον υποψήφιο αναλυόμενο: «…Και τέλος, δεν μπορώ να σας αναλάβω αν κάνετε χρήση ουσιών». Το απόλυτο ύφος μιας τέτοιας δήλωσης με την οποία ο αναλυτής απέκλειε μία όχι και τόσο μικρή μερίδα ασθενών που αναζητούν θεραπεία σε ιδιωτικό πλαίσιο, μάλλον προκαλεί κάποια έκπληξη αναμεμειγμένη με μία σχετική δυσαρέσκεια σε αυτόν που την ακούει. Άλλωστε περιμένει κανείς από έναν θεραπευτή –και δη έναν πεπειραμένο κλινικό- να είναι «ανοιχτός» σε όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών και πρόθυμος να προσφέρει την βοήθειά του σε  οποιονδήποτε του την ζητήσει.


Read More
Comments
<<Previous
    Subscribe to Newsletter
Proudly powered by Weebly